maanantai 4. kesäkuuta 2012

Ensimmäinen päivä lomalla- ja valtuustomietteitä


Aamuinen tunne klo kahdeksan, syreenit ja omenapuut kukkivat, mustaviinimarjapensaiden lehtien tuoksu tuntui vahvalta. Istutin pelargonioita kukkaruukkuihin ja kitkin, jotta mansikankukat pääsisivät parempaan kukkaan. Tuntuu kesältä, tuoksuu kesältä. Oppilaat ovat lähteneet luokista kesälomille, ja opettajakin on saanut kätensä multaan omia lapsia paimentaen.
Keskipäivän "lomasuunnitelmiin" kuuluu myös valtuustoseminaari, tutut henkilöt istuvat samassa salissa aivan kuin oppilaat kuuntelemassa uuden talousjohtajan tuuletusta, jossa nettobudjetin takaa löytyi oikeat tulot ja menot. Virkahenkilöstö tekee työtä virkavastuulla, kuten meille sanottiin ja asiantuntevasti. Päästiin taas Oivassa mieliaiheisiin, nuorten ja lasten pahoinvoinnin ennaltaehkäisyyn (pari-kolme työntekijää lisää), psykologien palkkaukseen, ikäihmisten kotihoidon tukemiseen ja tuettuun palveluasumiseen sekä omaishoitajien ja uupuneiden äitien tukemiseen palvelusetelein ja kotikäynnein. Mallia hiertää hieman Vesikansan ja Asikkalan tilanne, Vesikansan terveysasemasta en ollut valmis luopumaan ennen kuin saadaan mahdollisia uusia tiloja Kalliolan koulun yhteyteen tai mielellään tietenkin omalle paikalleen.
Sivistystoimessa käytiin maltillisesti asiallista budjettineuvottelua, etsivästä nuorisotyöstä. Eniten huolta herätti kiinteistöjen tila. Hälvälän koulun liikuntatilat, se 70-luvun alun rakennus, jonka muistin huonokuntoiseksi ja lisäytin vielä reilu vuosi sitten telan korjauslistoille, on nyt käyttökiellossa. Muutamia muita rakennuksia tutkitaan, ja päätetään asioista vasta sitten. Hyvä kun tutkitaan, koska terveelliset ja turvalliset tilat ovat lakisääteiset, ja ne on vähintä, mitä kunta voi tarjota niin oppilaille kuin muillekin kunnan kiinteistöjä käyttäville. Tilavuokrat toki nousevat, niiden osuus on jo liki 2000 euroa/oppilas eli kaksinkertainen luku verrattuna parin vuoden takaiseen määrään, kun opetukseen kuluu se 3700 euroa/oppilas, siinä summassa ruokahuolto, hallinto ja oppilashuolto on pieniä summia. Oppikirjoista todettiin, että yläkoulun on pakko saada uusia kirjoja, ja sitä rahaa vähän lisättiin. Pohdittavaa riittää, pitääkö jokaiseen kouluun perustaa pienluokkia, kuten Kalliolaan tehtiin, vai voidaanko vaativaa erityisopetusta jatkossakin keskittää sinne, missä osaamiskeskittymää jo on erityyppisten oppimisvaikeuksien kanssa.
Teknisen johtajan kiinteistöstrategiset linjaukset ovat jokaisen kuntalaisen luettavissa telan listoilla. Odotan innnolla energiatehokkuusstrategiaa, jonka kunta aloittaa ensi vuonna, samoin yleiskaavaprosessia ja kiinteistösalkutusta. Jos vielä opettajat saisi ilmoittaa samalla tavalla kuin muu kiinteistöhuolto tarvittavista töistä (esim. vuotaako luokan ikkuna tai tarvitaan uusia tiiviste) wilman kautta tai jonkun muun kännykän kautta psp-työkalun kautta, niin ollaan jo aika pitkällä. Näitä visioita meille esiteltiin telan seminaarissa. Hyvään sisäilmaan pyritään ja kiinteistöjä korjataan tutkimustulosten perusteella, kunhan tutkimukset kunnolla saadaan käytyä läpi. Investointivauhti ja poistojen uusiminen uuden lain mukaiseksi tekee tilavuokrista aina kalliimpia muille hallintokunnille, ja niin tuotetaan kunnan hallintokunnalta toiselle "asevelihintaan" palveluja, joskaan ei tappiolla. Kuntatekniikasta oltiin huolissaan, varsinkin tiestön kunto huolestutti, ja haluttiin oma tiemestari ja oma kilpailutus auraukseen ja tien kunnossapitoon, jotta voidaan tarkastella kulurakennetta paremmin ja tehokkaammin.
Paljon asiaa tuli pohdittua. Vihreille tärkeää on, että joukkoliikennettä tuetaan koulukyydityksiä ja sosiaalisia kuljetuksia yhdistellen, ja saadaan aikaiseksi malli, jossa kunta voi vaikuttaa myös aikatauluihin ja olla yhteistyökumppanina, eikä vain ostaa kaikkea aikatauluineen päivineen liiketaloudellisella periaatteella.
Samoin vihreille on tärkeää säilyttää ja kehittää palveluja, ja keskittää ennaltaehkäisyyn sekä antaa myös pienyrittäjille mahdollisuuksia toimia sekä säilyttää lähidemokratia ja mahdollisuus vaikuttaa asioihin niin ruohonjuuritasolla kuin kuntatasollakin.



Ei kommentteja: