sunnuntai 5. joulukuuta 2010

Luonnon merkitys ja Messilän kaavoitus

Messilä-Tiirismaan osayleiskaavaluonnos Lahden ja Hollolan virkistysmaastoissa herätti paljon keskustelua yleisötilaisuudessa. Alunperin Lahden ja Hollolan ostamille Natura-virkistysalueille sekä Salpausselän hiihtomaastoille tulee lisää käyttäjiä, kun Messilä laajentaa toimintoja. Jo tähän mennessä alue on ollut helsinkiläisten virkistyskäytössä, kun Salpausselän hiihtoladut houkuttelevat porukkaa. Samoin venäläiset ovat löytäneet Messilän rinteet ihan samalla tavalla kuin lähiseudun ja pääkaupunkiseudun asukkaat. Myös arvostettu karavaanarikohde, Hollolan laivasatama ja kunnan uimaranta huoltorakennuksineen on käytännössä Messilä-maailman mailla, eikä vuokrasopimuksia enää uusita: ne ovat yksityisessä omistuksessa maksavia asiakkaita varten, vaikka tällä hetkellä kunta maksaakin sataman ja uimarannan ylläpidon vuokrasopimuksen mukaan.

Asialla on kuitenkin aina kaksi puolta. Voidaanko kerrosneliöitä ja kylpyläpaikkoja lisätä niin paljon, että viheryhteydet Hollolan ja Lahden virkistysalueiden väliltä pitää kokonaan katkaista maakuntakaavan vastaisesti? Voiko laajentuvan golfkentän ja isojen rakennusoikeuksien maksaja olla tavallinen kuntalainen? Voidaanko rinteet ja laet merkitä luksusmökeille osin maakuntakaavan vastaisesti? Kuinka Messilän omaa vesihuoltoa voidaan valvoa, tai kuinka kunta pystyy alueen vesi- ja jätehuollon järjestämään? Miten arat Vesijärven rannat sekä kuntien virkistysalueet kestävät lisääntyvän kuormituksen? Kun alueella on nyt täydellinen kielto ajaa kaikenlaisilla moottoriajoneuvoilla, niin pystyykö Messilä tai kunnat valvomaan oletetun matkailijatulvan laittomia mopoja, mönkijöitä ja moottorikelkkoja virkistysalueilla?

Salpausselän alue on arvokasta kansallismaisemaa, ja Etelä-Suomen korkeinta kohtaa sekä osa geologisesti arvokasta kvartsimuinaisjäännettä. Yhteinen harjujensuojeluohjelma, pohjavesialuerajaukset kulkevat Salpausselän kautta. Alueen ympäristö on Natura-aluetta, jonka ehdoissa on tarkkaan määritelty, mitä alueella voi tehdä. Myös vapaaehtoista suojelua on koko ajan lisätty yhtenäisen virkistysalueen lisäämiseksi.

Yhteensovittamalla kaavassa luonnonmatkailun, merkitsemällä paremmin reitistöt ja ladut, rakentamalla pitkospuita ja laavuja voidaan saada Messilään houkutteleva keskus, johon seikkailu- ja luontomatkailu voi tukeutua. Silloin alueen luonto otetaan huomioon ja luontoa opitaan kunnioittamaan. Kylpylään tuleva ihminen ei kaipaa mönkijöitä, vaan aitoa luonnonrauhaa ja kunnon lenkkeily- ja veneilymaastoja. Päätään nostava terveysliikunta ei tarvitse meluavia koneita, vaan rauhaa. Tämä pitää myös kaavassa yhteensovittaa entistä paremmin, kuten kaavan tavoitteisiin on kirjattu. Nyt konsulttifirman visiot ovat suoraan otettu osayleiskaavan pohjaksi, ja niitä tulee kohtuullistaa.

Ei kommentteja: