tiistai 13. huhtikuuta 2010

Nyt on aika tarkastaa öljysäiliöiden kunto!

Etelä-Suomen Sanomien otsikoissa välähtelee jatkuvasti öljyvuotoja pintavesiin aikana. Pienikin öljykalvo Vesijärvellä aiheuttaa linnuille ongelmia ja vaikuttaa ekosysteemiin. Pohjavesiin valuu myös öljyä, jolloin juomavesi on vaarassa. Säiliöiden ja putkistojen omistajille öljyvahingot aiheuttavat kovia korvausvelvollisuuksia.

Osa öljyvuodoista on helposti ennaltaehkäistävissä. Säiliöt pitää tarkastuttaa vähintään joka 10. vuosi ja maanalaisista säiliöt pitää poistaa pohjavesialueilta ja laittaa ne sisätiloihin. Lakisääteinen ylitäyttösuoja varjelee täyttövaiheessa, ettei täyttövaiheessa tapahdu onnettomuuksia. Pohjavesialueella öljysäiliöiden lisäksi vanhat putkistot pitää poistaa ja puhdistuttaa, ettei käy niin kuin Nastolassa, jossa öljynjakeluauto oli täyttänyt epähuomiossa vanhat putket, joista säiliö oli jo poistettu.

Kiinteistön omistajalle öljysäiliön tarkastuttaminen ja tarkastuspöytäkirjan tekeminen on halvempi ratkaisu kuin maksaa jälkikäteen sattuneista vahingoista ja niiden korjaamisesta. Hollolan ympäristönsuojelumääräyksien mukaisesti kunnan pitää muistuttaa tämän vuoden aikana kaikkia yli 10 vuotta vanhempien öljysäiliöiden tarkastuttamisesta pohjavesialueilla sekä maanalaisten säiliöiden omistajia myös muilla alueilla. Kunnan muistutuskirjettä ei kannata odotella, vaan hoitaa velvollisuudet heti, ihan ilman kehoitusta.

Ei kommentteja: