tiistai 18. marraskuuta 2008

asukaspalveluneuvostot, vanhempainyhdistykset ja koulu

Opettajan suhde vanhempainyhdistykseen muuttuu heti, kun hänestä tulee vanhempi ja vanhempainyhdistyksen jäsen. Näin kävi minulle, kun liityin oman lapseni vanhempainyhdistyksen hallitukseen ja tulin valituksi Salkin varapuheenjohtajaksi. Näin siitä huolimatta, että olin istunut Hollolan valtuutettuna, sivistyslautakunnan jäsenenä ja Kankaan koulun johtokunnan jäsenenä neljä vuotta ja korostanut koko ajan vanhempainyhdistysten tarpeellisuutta.
Vanhempainyhdistyksen merkityksen ymmärtää vasta osallistuessaan itse yhdistyksen toimintaan. On hyvä fiilis, kun on onnistuneessa kirpputoritilaisuudessa kahvittajana ja näkee lasten innon heidän myydessään tai ostaessa tavaroita vanhempien kanssa. Eri näkökulmia syntyy kokouksessa, jossa käydäään läpi lasten varhaisella puuttumisen malleja. Voidaan pohtia yhdessä, minkälaisia iltapäiväkerhoja voidaan koululla järjestää ja mitä raha-anomuksia voidaan tämän edistämiseksi tehdä. Samoin saa tietoa eri lailla oppilaiden arjesta ja osallisuushankkeista, kuten Salkin Dynamon, perustamista ja toiminnasta.
Viime kokouksessa päätimme, että tuemme kouluisäntätoiminnan jatkamista Salpakankaalla projetimme päättymisen jälkeen ja haemme iltapäivätoimintaan lisärahoitusta.
Samoin työksemme oli annettu Salpakankaan koulupiirissä aluepalveluneuvoston sitoutumattomien jäsenten kokoaminen sen jälkeen kun alueen omakotiyhdistysten ja kyläyhteisöjen puheenjohtajista kukaan ei kiinnostunut tehtävästä. Kun olemme soitelleet yhdistyksiä, niin erityisen kiinnostuneita kyllä löytyy, mutta ei välttämättä asukasyhdistysten puheenjohtajista. Pidän asukasraateja tärkeinä, koska ne ovat ainoita elimiä, jotka voi antaa vähintään kaksi kertaa vuodessa palautetta kaikille kunnan osa-alueille, myös Oivaan, tekniseen lautakuntaan ja sivistystoimeen sekä hallitukselle. Niiden merkitystä ei vain nyt ole vielä ymmärretty. Lisäksi ne voi koota alueen ihmisiä järjestämällä tiedotustilaisuuksia ja muita tilaisuuksia niin usein kuin asukaspalveluneuvosto haluaa sen tehdä.

Ei kommentteja: